Narcose -  LET OP GEVAARLIJK;


Indien uw Schotse Herdershond, om wat voor reden dan ook, onder narcose gebracht moet worden, dient u uitdrukkelijk aan de narcotiseur te melden dat de middelen “DOMITOR en KETAMINE”  beslist niet gebruikt mogen worden bij de Schotse Herdershonden, aan deze narcotische middelen zijn, helaas, al diverse Collies onnodig gestorven !!!

 

Ook de stof “IVERMECTIN”, ook wel bekent als “AVERMECTIN”, wat in sommige “ontwormingsmiddelen” zoals bv. Stronghold, als werkzame stof zit, mag ook nooit aan Schotse Herdershonden toegediend worden; de meeste Collies hebben een gendefect, dat hun uitermate gevoelig maakt tegenover bepaalde farmaca uit de groep van de “AVERMECTINES”.

Collies die met deze producten ontwormd worden zullen zware neurologische symptomen (tot de dood) vertonen.

(Schotse) Collies en de MDR-1 mutatie

Wat is de MDR-1 mutatie? Dit is een genetisch foutje waardoor er een afwijking aan een eiwit, het zogenaamde P-glycoproteine, ontstaat. Het P-glycoproteine is een eiwit in de wand van de lichaamscellen dat ervoor zorgt dat medicatie uit de cel gehaald wordt. Bij bepaalde rassen zien we mutaties van dit eiwit waardoor het minder goed werkt. Hierdoor kan er teveel van een medicijn of anestheticum in bijvoorbeeld de hersencellen komen. Het ras waarbij deze mutatie het meest voorkomt is de Schotse Collie, maar het kan ook bij andere rassen voorkomen.

Test voor de mutatie

Gelukkig bestaat er een test voor de mutatie. Indien u een Schotse Collie of aanverwant ras heeft (denk aan een Border Collie of Australische Herder) raden wij u aan om deze test uit te laten voeren voor het geval er ooit een narcose nodig is. Indien er geen test gedaan is nemen we uiteraard altijd het zekere voor het onzekere en gebruiken we veilige producten.