Vachtverzorging


Gebruik voor het borstelen een goede Collieborstel van varkenshaar met nylon (o.a. verkrijgbaar in de Clubwinkel van de collieclub Nederland). Gebruik nooit een pennenborstel. Deze "poedelborstels" worden in veel dierenspeciaalzaken aanbevolen voor langharige rassen, maar ze zijn desastreus voor een Collievacht, omdat met zo'n borstel alle zachte, beschermende onderwol uitgetrokken wordt.

Borstel de vacht van uw Collie laag voor laag. Til het haar tegen de natuurlijke groei op met de linkerhand en met de rechterhand borstelt u het haar onder de linkerhand te voorschijn, de borstelstreken steeds "met de haren" mee. Bij het borstelen tegen de groeirichting in, trekt men er vaak te veel "levende" ondervacht uit. Vergeet de buik en de binnenkant van de dijen niet, want dat zijn plekken waar de vacht snel klit. Wees voorzichtig bij de geslachtsdelen.

Kammen

Kam uw Langhaar Collie om de andere dag achter de oren, zodat zich daar geen klitten kunnen vormen. Houd ook regelmatig klitten-controle in de liezen van de hond en achter de elle bogen. Gebruik voor het verwijderen van de klitten een kam met fijne, metalen tanden. Kam de rest van uw Collie nooit, omdat anders de ondervacht eruit getrokken wordt. Juist die ondervacht zorgt ervoor dat de Collie beschermd wordt tegen weersinvloeden en dat de langharige boven vacht wijd uitstaat. De enige uitzondering die op deze regel gemaakt mag worden is als uw Collie in de rui is.

Uw Collie in de rui

Als uw Collie gaat ruien, kunt u dit zien aan de grijs/witte plukjes onder vacht die zich losmaken van de huid.

Is uw Langhaar Collie in de rui, kam dan met een houten kam met grove, metalen tanden de loszittende onderwol uit de gladde bovenvacht, zonder echter het vastzittende haar er uit te trekken. Dit mag u dagelijks doen, tot de loszittende vacht verdwenen is. Het ruiproces kan enige weken in beslag nemen, alhoewel er ook Collies zijn die, zoals de hond op de foto, in één keer hun "jas" uittrekken. Doe uw Collie als de rui goed heeft doorgezet eventueel in bad, waarna u de volgende dag de behandeling met de grove kam herhaalt om de laatste restjes loszittende ondervacht te verwijderen. Het einde van de ruiperiode is vaak de enige tijd in de het jaar wanneer men de huid van een anderszins dichtbehaarde Collie goed kan bereiken met water en shampoo voor een goede reiniging. Daarnaast verwijdert een wasbeurt snel en grondig de loszittende haren en raakt de hond sneller door de rui heen.

De Korthaar Collie heeft een harde bovenvacht en een wollige ondervacht. Tijdens de ruiperiode is het belangrijk de hond zoveel mogelijk met een stalen kam uit te kammen. Met een rubberhandschoen of rubberen borstel krijgt men alle loszittende haren er heel goed af. Wel altijd "met de haren mee" kammen en niet tegen de groeirichting in.

De ruiperiode is de enige tijd dat uw Collie dagelijks geborsteld mag worden, totdat hij zijn loszittende vacht kwijt is. Hou dit goed bij, omdat loszittende vacht jeuk veroorzaakt. Door deze jeuk kan de hond zich hardnekkig gaan bijten en likken, waardoor hij zichzelf verwondt.

Baden

Normaliter hoeft een Collie niet gebaad te worden, behalve eventueel als hij in de rui is. Het kan echter voorkomen, dat uw Collie wel degelijk een bad nodig heeft. Dit kan het geval zijn als hij door viezigheid gerold heeft, als zijn witte aftekeningen erg vuil geworden zijn, of als de hond door diarree of door loopsheid een vuile broek heeft. Gebruik een speciale hondenshampoo, die o.a. verkrijgbaar is in de dierenspeciaalzaak.

In spoedgevallen, wanneer er geen hondenshampoo voorhanden is, kan ook een milde babyshampoo gebruikt worden. Spoel de shampoo heel goed uit de vacht. Let dat er tijdens het bad geen water in de oren van uw Collie komt.

Droog de hond na het bad heel goed met handdoeken, en laat hem op een schone, droge, tochtvrije plaats rustig drogen. Zorg ervoor dat uw Collie niet op de tocht kan staan als hij nog niet helemaal droog is, om kouvatten te voorkomen. Borstel de hond als hij droog is, grondig uit. Hou er voor showhonden rekening mee, dat de vacht zacht wordt door het wassen en daardoor voor korte tijd ook zijn volume enigszins verliest.

Voeten 

De voeten van een hond hebben aardig wat te lijden. Ze dienen dan ook regelmatig nagekeken te worden of ze nog "in goede staat" zijn. Let op dat er geen vuil of vreemde voorwerpen vastgeplakt zijn aan de haren  aan de onderzijde of tussen de tenen. Hierdoor gaat de hond kreupel lopen. Als uw Collie door de sneeuw loopt, wat hij waarschijnlijk een prachtig spel vindt, wees er dan op beducht dat zich daar gemakkelijk sneeuw- of ijsklontertjes vormen. Verwijder de klontertjes voorzichtig, bijvoorbeeld door de poot tussen uw handen te verwarmen.

De trimsalon

Niet alleen de baas van een Collie die naar de show gaat, doch ook die van een Collie die gewoon thuis zijn gangetje gaat wil dat zijn hond er tip-top uitziet. Naast het cosmetische aspect, hoort dit bij een goede verzorging. Maar ook het praktische telt: als de haren onder de voetjes van uw Collie netjes kort zijn, dan zal uw hond minder vuil mee naar binnen brengen.

Hieronder wordt aan de hand van foto's uitgelegd hoe de benen, voeten en oren van een Collie getrimd dienen te worden.

Het is wijselijk om één dag voordat u gaat knippen, de voeten en benen van uw Collie te wassen.

De attributen

Hier worden de attributen getoond die nodig zijn voor dit "karwei". Van links naar rechts:

  • een fijne vijl
  • een goede varkensharen borstel
  • een bakje met talkpoeder (voor showhonden)
  • een metalen kam
  • een goede kappersschaar (of een gewone schaar) 
  • een busje talkpoeder (voor showhonden)
  • een effileerschaar met aan beide zijden tandjes.

De voorbenen en -voeten

U begint met het kammen van de bevedering (het lange haar aan de voorbenen) met de metalen kam. Let op dat u ook alle klitjes verwijdert. Als deze bevedering goed uitgekamd is, dan begint pas het echte knipwerk.

Hier kunt u de voorvoeten zien vóórdat deze geknipt worden.

In de Rasstandaard staat dat de voeten ovaal van vorm moeten zijn, en de tenen gebogen en gesloten. De achtervoeten iets minder gebogen. Als u gaat knippen, houd dan altijd het bovenstaande over de voeten in gedachten.

U neemt de kappersschaar (u kunt ook een gewone schaar gebruiken als u geen kappersschaar heeft) en knipt het haar schuin glad weg langs de voetkussentjes. Dit om te voorkomen dat het lijkt of u precies recht langs de voetkussentjes knipt. Ook de haren onder de voetkussentjes knipt u glad weg. Nooit haren tussen de voetkussentjes wegknippen.

Nu neemt u de metalen kam en kamt alle haren op de voorvoeten omhoog. Wederom alle klitjes goed verwijderen. Eerst met de kappersschaar rond de voetjes knippen. Dan met de effileerschaar het overtollige haar op de voorvoeten wegknippen; dit doet u tegen de haargroeirichting in. Dan duwt u met uw wijsvinger de voorkussentjes weg, zodat de nagels intrekken. Daardoor komt weer lang haar vrij, dat u ook afknipt. Hierna stopt u de voorvoeten in het bakje witte talkpoeder en borstelt u de haren met de borstel naar voren toe.

Als laatste maakt u de nagels korter door deze te vijlen. U houdt de vijl stil en beweegt de nagel erover heen. Mochten de nagels zeer lang zijn, dan kunt u eerst met een guillotine- of papegaaienbek-tang het grootste gedeelte verwijderen, waarna u gaat vijlen.

De achterbenen

U neemt nu de metalen kam en kamt de haren op de achterbenen (de hakken) recht naar achteren. Dan laat u uw Collie staan en zet het achterbeen op de rand van de tafel. Zo kunt u gemakkelijker haar verwijderen.

U knipt met de kappersschaar, van beneden naar boven, het haar recht af, maar laat wel ongeveer 2 cm haar staan op de achterbenen. Kam opnieuw de haren naar achteren en kijk of u wel overal evenveel haar verwijderd heeft.

Nu kamt u de haren uiteen, zodat u het haar aan het einde kunt aftoppen. Dit wil zeggen, dat waar het haar nu recht eindigt, u het een beetje schuin knipt met als oogpunt de vorming van een rond achterbeen.

Hier ziet u het grote verschil tussen een geknipt en een ongeknipt, slordig ogend achterbeen.

De achtervoeten

Net als bij de voorvoeten, knipt u met de kappersschaar het haar dat onder de voetkussentjes uitsteekt glad weg. Ook knipt u het haar schuin glad weg langs de voetkussentjes.

Nu verwijdert u het overtollige haar op de achtervoeten zoals u gedaan hebt met de voorvoeten. Hou in de gaten dat de Rasstandaard zegt dat de achtervoeten iets minder gebogen moeten zijn.

De oren

Overtollig haar kan zich bevinden op de oren, in de oren of achter de oren. Ook kunnen op de oorrandjes kleine wit/grijze plukjes voorkomen. Vergeet niet deze te verwijderen.

U haalt overtollig haar weg door middel van plukken. Plukken is, dat u kleine plukjes haar tussen duim en wijsvinger neemt en met korte, snelle rukjes verwijdert.

Op de foto ziet u links het geplukte en rechts het ongeplukte oor.

Als u dit gelezen en bestudeerd heeft, kunnen wij alleen nog maar zeggen: aan de slag!


Toestemming:collieclub


Om nog eens na te lezen, staat de vachtverzorging hier in PDF.

Vachtverzorging
PDF – 345,3 KB 30 downloads