Gezondheidsrisico's door trend om huisdier rauw voedsel te geven


Wetenschappers maken zich zorgen over de toenemende trend om huisdieren rauw voedsel te geven. Veel vlees in de supermarkt bevat ziekmakende bacteriën, die bestand zijn tegen sommige soorten antibiotica.

Hier kunt u ons mailen.

Deel dit bericht.Het serieuze gevaar ligt op de loer dat huisdieren en hun baasjes besmet raken, schrijft De Telegraaf. Veel baasjes laten zich namelijk regelmatig door hun hond in het gezicht likken.

Dierenartsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam en de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben hier onderzoek naar gedaan.

Veel vlees in de supermarkt bevat ESBL-vormende bacteriën. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 95 procent van het kippenvlees en 40 procent van het kalfsvlees deze bacterie heeft. "De kans dat de eigenaar van de likkende hond deze ook draagt, is aanzienlijk", stelt een onderzoeker.

Poep

ESBL, een enzym, breekt bepaalde antibiotica af. Hierdoor zullen bepaalde medicijnen niet meer het gewenste effect hebben als de persoon in kwestie ziek wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om ziektes als blaasontsteking of een infectie van een klein wondje.

Ook honden die zelf geen rauw vlees krijgen, lopen gevaar op besmetting met de ESBL-vormende bacteriën doordat ze ontlasting eten van andere honden. Deze bacteriën kunnen tijdens het likken dus ook op mensen worden overgedragen.

Vooral risicogroepen als kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en zieken zijn vatbaar voor ziektes die deze bacteriën kunnen veroorzaken.

 

Infectie

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat jaarlijks in Nederland 85.000 mensen ziek worden door een infectie die is opgelopen door een dier. Ongeveer zeventien van hen overlijden.

Mensen besluiten steeds vaker hun dieren rauw vlees te voeren omdat ze ervan overtuigd zijn dat het beter is voor kat of hond. Maar zelfs dit trekken de onderzoekers in twijfel.