Kruisband gescheurd, wat nu?


Dit overkwam Luna, een Labrador van bijna 8 jaar. Ze was al een paar dagen mank aan haar linker achterpoot. Bij het orthopedisch onderzoek werd vast gesteld dat er teveel speling in de linker knie aanwezig was en het was ook pijnlijk gezien Luna er niet goed op liep.

Daarnaast was Luna ook gevoelig op haar ellebogen en heupen.

Hier kunt u ons mailen.

Deel dit bericht.In dit geval moesten we Luna echt wel helpen, want zo verder gaan zou echt pijnlijk zijn voor haar. We hebben röntgenfoto’s genomen van haar knieën, ellebogen en heupen. Op deze manier konden we goed in kaart brengen wat er aan de hand was met haar linker knie en waarom ze gevoelig was op haar ellebogen en heupen. De röntgenfoto van haar linker knie liet duidelijk zien dat de kruisband gescheurd was. De röntgenfoto’s van de ellebogen en heupen lieten lichte artrose zien. 

 

 

 

De artrose in de ellebogen en heupen konden we operatief gezien niet meer oplossen maar de gescheurde kruisband moesten we wel opereren. Een operatie was niet heel ideaal voor een labrador van 8 jaar, maar gelukkig kunnen we tegenwoordig gebruik maken van goede anesthesie middelen en bewakingsapparatuur, zodat de operatie vlot en goed kon verlopen. We hebben voor de linker knie van Luna de Tightrope techniek toegepast. Dit is een betrouwbare stevige techniek waarbij de gescheurde kruisband vervangen wordt door een gevlochten draad. Bij deze techniek hoeven er maar 2 gaten geboord te worden in de knie. Het voordeel hiervan, tegenover andere technieken, is dat het herstel een stuk sneller verloopt. 2 Weken na de operatie moest Luna op controle komen en met groot succes gebruikte Luna haar linker achterpoot al weer goed, weliswaar nog niet helemaal mank vrij maar na 6 weken verwachten we dat het bijna niet meer zichtbaar is dat ze geopereerd was aan haar linker knie. Betreft de artrose zal Luna opgevolgd worden.

 


Voor artrose zijn er tegenwoordig ook tal van behandelingsmogelijkheden. De meest voor de hand liggende methode is levenslang pijnstiller, wat echter helaas op langere termijn bijwerkingen op het maag/darm stelsel kan veroorzaken. De andere mogelijkheden zijn gebruik maken van lichaamseigen hulpmiddelen zoals de ACP techniek of stamceltherapie. Bij de ACP techniek maakt men gebruik van lichaamseigen groeifactoren die gehaald worden uit het bloed van de betreffende patiënt. Het bloed van de patiënt wordt gecentrifugeerd en vervolgens terug aan het dier gegeven, maar dan wel in het gewricht geïnjecteerd. Het kraakbeen in het gewricht wordt door de groeihormonen aangezet zich weer te herstellen. In veel gevallen hoeft de patiënt maar 1 keer een injectie in het gewricht om voor langere tijd mank- en pijnvrij te zijn, soms is het wel nodig de injecties te moeten herhalen. Op deze manier hoeft de patiënt niet meer op de pijnstiller. Bij stamceltherapie gaat het nog een stukje verder en kunt u zelfs gebruik maken van donorcellen die geïnjecteerd worden in het betreffende gewricht, ook hier zijn goede resultaten beschreven en hoeft de patiënt niet meer op pijnstiller te blijven staan.

 

Naast boven vernoemde behandelingen is een dieet, geschikt voor de gewrichten, ook aangewezen. Een voorbeeld hiervoor is Royal Canin Mobility waarin een zeer hoog gehalte aan EPA en DHA (omega-3-vetzuren), glucosamine en chondroïtine zit en het bevat het poeder van de Groenlipmossel (GLM). GLM is een uniek ingrediënt met pijnstillende, ontstekingsremmende en kraakbeen ondersteunende werking. Mocht uw huisdier al op een goede voeding staan maar die voeding legt niet de nadruk op de gewrichten, dan kan je ook kiezen voor een voedingssupplement zoals Seraquin wat ook glucosamine en chondroïtine bevat die essentieel zijn voor de opbouw en onderhoud van gewrichtskraakbeen.

 

Mocht u nu zelf ook klachten van artrose hebben dan weet u als geen ander dat lang lopen erg pijnlijk voor de gewrichten kunnen zijn, maar ook zwaarlijvigheid zorgt voor extra belasting van de gewrichten.

 

Het advies wat ik u wil meegeven is dat kruisband problemen en artrose, aandoeningen zijn die goed te behandelen zijn. Raadpleeg uw dierenarts en zorgt dat uw dier aangenaam en pijnvrij zijn oudere levensjaren kan doorlopen.

(bron: http://www.dierenklinieken.net)